We hebben een plan, een onduidelijk plan, - Reisverslag uit Longyearbyen, Spitsbergen van Gert Polet - WaarBenJij.nu We hebben een plan, een onduidelijk plan, - Reisverslag uit Longyearbyen, Spitsbergen van Gert Polet - WaarBenJij.nu
VIP-Report

We hebben een plan, een onduidelijk plan,

Blijf op de hoogte en volg Gert

11 April 2014 | Spitsbergen, Longyearbyen

Gisterenmiddag aangekomen in Longyearbyen, de hoofdstad met 2.000 inwoners en 95.000 en 1.000 sneeuwscooters , van Svalbard. Op reis hierheen sluit Brutus (et tu) Ostling aan, een beroemde Zweedse natuurfotograaf die ook van het portretfotograferen lijkt te zijn – dat is dus opletten geblazen de komende tijd. Benjamin Merkel is er ook, de wetenschapper van het Noors Polair Instituut die dat interessante animatie filmpje heeft gemaakt waarop duidelijk te zien is hoe ijsberen langs de zee-ijsranden door een enorm gebied zwerven, op zoek naar zeehonden.

Bij aankomst staat Jon Aars, de wetenschappelijk leider van deze expeditie die dus het echte ijsbeeronderzoek doet. Hij vertelt snel dat het ijs bijzonder dun is aan de oostkant (ja…. dat rode ijs waar ik het gisteren over had). Het idee is dus dat we naar het noorden trekken en van daaruit de eilanden Spitsbergen en Nordauslandet gaan afspeuren voor ijsberen. Aan de oostkant zitten waarschijnlijk ook ijsberen, maar er ligt daar veel ijs dus zijn de ijsberen daar waarschijnlijk alleen in kleine dichtheden. En als je er dan één gespot hebt kan je niet het ijs opkomen zonder er door te zakken met de helikopter waarmee de ijsberen opgespoord zullen worden. Die staat op het schip waar mee we varen. Het zal er ongeveer uitzien als op de foto’s bij dit verslag. Het is een kleine heli, dus alleen ruimte voor de wetenschappers en 1 fotograaf of filmer – en de piloot. Dus wij hopen op ijsberen die het schip zo interessant vinden dat ze naar ons toekomen om dat vreemde gevaarte aan een onderzoek te onderwerpen. En stiekem hopen we allemaal een keer met Jon c.s. mee te kunnen vliegen.

In de avond maakt Reinout nog een video die we aan het fjord met uitzicht op de besneeuwde bergen maken. Mooi zonlicht om 23 uur. Ze verdwijnt ternauwernood onder de horizon, het blijft de hele nacht licht en van slapen komt niet veel terecht. Niet vanwege het licht maar omdat we tot laat bezig zijn met plannen doorspreken, wie-doet-wat doornemen en kopjes koffie drinken. Reinout’s filmpje staat inmiddels op

Vandaag, vrijdag is vertrek, om 13 uur. Vanochtend hebben we even super warme kledij op het onderzoeksinstituut te leen uitgezocht. Want de wind is straf, er vliegt sneeuw rond en de vooruitzichten zijn niet al te zonnig.

Tot horens!
Gert

*** Update Gert 11 april 13:45: "Als je op de webcam van de haven van Longyearbyen kijkt, zie je nu de Lance aan de kade liggen." http://portlongyear.livecam360.net

• 11 April 2014 - 11:24

Diederik Veerman:

Ha Gert, succes/plezier met deze bijzondere ijsberenspeurtocht! Ben benieuwd.

• 11 April 2014 - 14:38

Je Oom Wim:

Goed reisverslag wee, Gertr! M
    aar kom niet al te dichtbij die beren, want zoals je weet, net toen wij daar waren...

Of zal ik ook komen om op je te passen?

Kleine moeite, hoor, doe ik graag, als jij het vervoer even regelt ... (smiley)

• 12 April 2014 - 16:10

Anne- Marie Radstake:

Wat een mooi verslag weer, maar kkkkkoud ddddaaar zeg! En dan te bedenken dat ik op een stoeltje, voor m'n tweedehands boekwinkeltje, zonder jas, in het zonnetje heb zitten lezen.....geen ijsbeer gezien overigens. Veel liefs van ons weer!

• 12 April 2014 - 17:54

Hilde Nakkash:

mooie fotos!hou jezelf warm en blijf gezond!!x

• 12 April 2014 - 17:56

Hilde Nakkash:

dat plan wordt zeker steeds onduidelijker...hi hi

VIP-member
Gert

Ik ben werkzaam bij het Wereld Natuur Fonds als themadeskundige Noordpool. Voor mijn werk ga ik over 10 dagen samen met kunstenaar Ap Verheggen naar noord-west Groenland om een groot kunstwerk op een ijsberg te plaatsen. Het kunstwerk is geinspireerd door voorwerpen die de Inuit gebruiken. Ter zijner tijd verdwijnt het kunstwerk door het smeltende ijs. Dit staat symbool voor de verdwijnende cultuur van de Inuit in het Noordpool gebied en ook het veranderen van de natuurlijke omgeving van deze mensen als gevolg van het snel opwarmen van het Noordpool gebied. Met dit kunstwerk willen we aandacht voor deze problematiek vragen!

Actief sinds 25 Feb. 2010